lördag 26 oktober 2019

En kyrka före den treskeppiga kyrkan





                                           Pilgrimsring funnen i Grinstad

Således fanns en kyrka i Edsleskog innan byggandet av tegelkyrkan. Varför? Jo, för annars faller hela martyrlegenden ihop. Nicolaus, han som blev saligförklarad, var ju präst och kyrkan måste enligt traditionsberättelserna ha legat upp vid den sedemera byggda treskeppiga kyrkan. Trots allt är det anmärkningsvärt att det byggdes en kyrka i Edsleskog, på 1100-talet. Det var en avkrok. Att kyrkor, av tegel, byggdes i Sundals härad, redan på 1100-talet, kan förstås. Men Edsleskog?
Det anförs att Bolstads kyrka, natursten, byggdes redan mot slutet av 1140-talet. Det är inte alls omöjligt. Vad författarna för tegelkyrkorna hänger upp sig på är att man förknippar tegelbränning och byggande med tegel, med tiggarmunkarnas byggande i Skara på 1240 talet. Man utgår okritiskt från att de var de enda som behärskade hantverket. Man vågar inte tro att övriga tegelkyrkor i Dalsland , var byggd före 1200-talets mitt. Detta stämmer inte. Det har bl a utgrävningrna i Edsleskog visat.
Det har gjorts dendrologiska undersökningar i Bolstad, som visar att trävirket i stentornet är från en bra bit in på 1100-talet. Detta visste inte Sigfrid Gunnäs eller Bertil Wald'en om. När ”Kyrkor i Sundals härad” utgavs 1931. Vilket är en i övrigt fantastisk bok.
Kyrkan, den första i Edsleskog, kan ha varit en kyrka av romans stil, av natursten, byggd liksom Bolstad på 1150- talet. Endast fortsatta utgrävningar i Edsleskog kan ge svar på detta och mycket annat. T ex om det legat en stormannagård där, Vilket jag anser vara troligt,




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar