fredag 1 november 2019

Funderingar


En berättigad fundering är: var begravdes Nicolaus, martyr och salig förklarad, ett helgon?
Begravdes han i Edsleskog? Reliker efter helgon var oerhört åtrådda inom katolska kyrkan.

Men inga uppgifter finns om varken det ena eller andra. En källa upprinner. Men inget mera. Att det upprann källor vid helgons dödsplatser var en regel. T o m ett flertal. Jämför man Nicolaus med till exempel Elin av Skövde, som levde och dog på 1100-talet, liksom Nicolaus, finns en diger litteratur och just flera källor samt åtminstone en relik, ett finger.
Nikolaus var präst. Men kyrkan i Edsleskog? Kyrkan. som 1220 i påvebrevet anges vara under byggnad till minnet av Nicolaus...var det öht kyrkan i Edsleskog. Man får anta det, men det är inte bevisat.
Det "naturliga" hade förstås varit att Nicolaus blivit begravd i Skara domkyrka. Men det blev inte heller Elin, utan i den kyrka hon själv grundat i Skövde.
Men om Nicolaus finns inga uppgifter, mer än att han ( liksom Elin) blev ihjälslagen och att en källa där upp rann. Legenden räckte för att det skulle bli ett vallfärdsmål. Men det hade det blivit utan att tegelkyrkan byggts. Eller bebyggdes den stora kyrkan för att understryka att detta var ett stort vallfärdsmål?
Elin togs av daga genom en ättefejd. Hon var enligt legenden rik och högättad. Men Nils? Var han en vanlig, fattig munk från Skara? Eller dukade han också under för en ättefejd?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar