onsdag 13 november 2019

Ämnat som ett Cistercienserkloster

Det är knappast något tvivel om att Edsleskog var ett nedslag av cictercienser. Det var avsett att bli ett fullskaligt kloster från början. Att det började med klosterkyrkan är normalt för C. Att den byggdes av tegel pekar direkt på konverser från Danmark. C. använde annars huggen sten. Planlösningen är absolut Cisterciensisk och återkommer i många C. klosterkyrkor.
Jag har senaste veckorna läst mycket litteratur om kloster och ordnar. Den kunskap jag tagit del av är förstås inte min egen. Många kloster på kontinenten är kända bara till namnet, men har blivit helt ut-plånade, genom brand, krig, reformation osv. Att inte Edsleskog tagits upp i äldre källor kommer sig dels av att det inte varit känt förrän i senare tider. De anteckningar som gjorts har koncentrerats på kyrkan - att den var mycket stor och av tegel samt en del legendberättelser om prästen ( presbyteri) Nicolaus som blev martyr. Man får inte glömma att en del klostermunkar var prästvigda.

Att öht bygga en sådan cictersienser kyrka som i  Edsleskog, kräver byggmästare, arkitekter, som var cistercienser. Det var lekmännen, ochså vigda munkar som byggde. Detta var speciellt för C.orden.

Man hade aldrig kunnat bygga Edsleskogs klosterkyrka utan deras byggtradition och kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar